Translate

miercuri, 29 august 2012

CIORBA DE CURCAN CU ZEAMA DE VARZA

Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 90 minute
6 portii




















Ingrediente:

1 aripa de curcan
2 morcovi
1 radacina pastarnac
2 cepe
1 felie groasa telina
1 cartof
1 jumatate ardei gras
fidea
1 lingura ulei
1 lingura bulion
sare si piper
600 ml zeama de varza acra
un buchet de leustean verde


Mod de preparare:

Se pune carnea la fiert in apa cu putina sare si se spumeaza cand incepe sa clocoteasca. Dupa 10 minute de fiert, se scoate carnea, se spala si se pune mai departe la fiert intr-un alt vas cu apa fierbinte, impreuna cu 1 lingura de ulei. Intre timp tocam legumele cubulete si le adaugam la ciorba atunci cand carnea este pe jumatate fiarta, cam dupa 40 de minute. Daca ciorba scade la fiert completam cu cate putina apa fierbinte, pentru ca trebuie sa tinem cont ca spre final mai avem de pus si zeama de varza. De asemenea atentie si la cantitatea de sare pe care o punem mai bine la final deoarece zeama de varza este foarte sarata. Se lasa sa fiarba bine pana aproape se desprinde carnea de os si legumele au fiert, apoi adaugam 1 lingura de bulion, zeama de varza, putina fidea, piper si mai lasam 10 minute la fiert. La final se pune leustean tocat marunt.

sâmbătă, 18 august 2012

IAURT CU COACAZE NEGRE SI ROSII

Din ce am citit pe internet, coacazele rosii si negre sunt foarte bune pentru digestie, iar consumate inainte de masa sunt adevarate tonice.

Coacazele rosii sunt cunoscute in unele regiuni sub numele de strugurei, au un gust acru puternic si se folosesc pentru compoturi, dulceata, siropuri, marmelada, prajituri. Se mai poate pune la fermentat si se prepara un vin tonic.

Se pot consuma fructe crude in orice cantitate. Este foarte bine insa sa se faca o cura de minimum 20 de zile. Cei care au greutate mai mare pot sa consume cantitati de pana la 300-500 g o data si pot sa faca acest lucru de 3 ori pe zi. In cantitati mai mici este remineralizant, tonic.

Afectiuni pentru care se recomanda: stimulent digestiv si drenor extrem de activ; obezitate, in digestia lenesa si in bolile de piele.

Coacazele negre are fructele mici, negre şi parfumate, dar gustul lor nu este prea placut. În schimb, calităţile terapeutice fac din coacăzul negru o minune a naturii. El dezintoxică organismul, reglează activităţile hormonale, elimină anemia, stimulează creşterea şi consolidarea oaselor, ajută la regenerarea organismului şi prelungeşte viaţa. Studii medicale recente arata ca substantele continute de boabele de coacaz negru au un puternic efect ANTI CANCER.

Eu m-am gandit sa le prepar cu iaurt pentru ca imi plac foarte mult iaurturile cu fructe si sunt foarte usor de preparat.

Timp de preparare: 10 minute
4 portii generoase


Ingrediente:

1 cana de coacaze negre curatate de codite
1 cana de coacaze rosii curatate de codite
2 cutii mari de iaurt Danone gras
putina frisca lichida pentru indulcire

Se spala fructele bine, se usuca pe un servetel si apoi se paseaza cu blender-ul stick. Se adauga iaurtul si putina frisca, se amesteca bine si gata.



Daca se foloseste robotul de bucatarie, se pun toate ingredientele si se paseaza, intr-un minut e gata.



SALATA DE VINETE CU CEAPA 





Ingrediente:
 
6 vinete
2 cepe
cca 6 linguri ulei
sare


 




Mod de preparare:

Vinetele se spala bine, se inteapa cu cutitul din loc in loc si se pun la copt pe fiecare parte, pana se inmoaie miezul bine si coaja se desprinde usor. 


Metoda de copt difera la fiecare casa. Pe mine mama m-a invatat sa le fac la flacara de la aragaz. Se face multa mizerie, dar in felul acesta vinetele raman albe si nu se inegresc. Totusi daca acoperi aragazul cu folie de aluminiu, nu se mai murdareste asa de rau. O alta metoda despre care am citit pe net este sa le faci la cuptor, intr-o tava pe hartie de copt, le coci la 200 grade Celsius timp de vreo 40-45 minute (pana se inmoaie miezul), dar nu am incercat.
Dupa ce vinetele s-au copt, le curatam de coaja, si le punem intr-o tava inclinata pentru a se scurge zeama din ele, altfel vor fi apoase si putin amare.


Dupa ce s-au scurs bine de zeama le taiem cotoarele si le tocam bine de tot, cu un cutit mare sau altceva, de preferat sa nu fie din metal, pentru a nu se inegri salata. 


Vinetele tocate marunt le punem intr-un castron, adaugam sare, turnam ulei putin cate putin si le frecam bine pentru a se omogeniza. 


Cand salata este putin sticloasa, si a capatat volum, adaugam ceapa tocata foarte fin si amestecam. 

Salata este astfel gata si poate fi servita cu felii de rosii, felii de ardei gras sau amestecata cu maioneza.


marți, 14 august 2012

LASAGNA

Reteta este chiar de pe cutia de Lasagna Monte Banato pe care am cumparat-o.

Timp de pregatire: 25 minute
Timp de gatire: 70 minute
6 portii



Ingrediente:
2 cutii de foi Lasagna (eu am folosit 30 de foi, cate 10 foi pentru fiecare strat)
cascaval

Sos Bolognese
500 g carne tocata
700 g pasta de rosii
1 ceapa
1 morcov
3 catei usturoi
2 linguri ulei
sare
piper
salvie
rozmarin

Sos Bechamel
4 linguri unt
4 linguri faina
500 ml lapte
nucsoara

Mod de preparare:

Sosul Bechamel se prepara astfel: Se pune untul intr-o cratita pe foc la incins si se presara faina. Se stinge cu lapte putin cate putin si se amesteca continuu. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Este gata atunci cand s-a ingrosat ca o crema.

Sosul Bolognese se prepara astfel: Se caleste ceapa, morcovul si usturoiul tocate fin in 2 linguri de ulei. Se adauga carnea tocata si se lasa la calit cca 20 minute, dupa care se adauga si pasta de rosii. Se adauga 1 polonic de apa sau supa de legume si se mai lasa pe foc pana scade. Se condimenteaza cu sare, piper, salvie si rozmarin.


Intr-o cratita am pus apa la clocotit cu sare si putin ulei si in ea am inmuiat cate 5 felii de Lasagna, timp de 3 minute, sa nu se lipeasca intre ele prea rau pana am terminat de asezat toate straturile se sos si Lasagna. 

Eu am impartit sosurile in 3 parti egale.
Am uns o tava mica de 33cm/21cm cu unt. Se aseaza primul strat de Lasagna, se pune sos Bechamel, se rade putin cascaval, se pune sos Bolognese, se rade putin cascaval, se pune din nou un strat de Lasagna, apoi sos Bechamel, cascaval ras, sos Bolognese, cascaval ras, strat de Lasagna, sos Bechamel, cascaval ras, sos Bolognese si in final cascaval ras.

Se acopera tava cu o folie de aluminiu si se da la cuptorul incins pentru 20 minute, dupa care se indeparteaza flolia si se mai lasa la cuptor 10 minute.


duminică, 12 august 2012

ARDEI UMPLUTI CU CARNE

Timp de pregatire: 20 minute
Timp de gatire: 50 minute
5 portii


















Ingrediente:
10 ardei grasi
500 g carne tocata porc (vita+porc, pui, curcan la alegere)
2 cepe
2 linguri orez
1 ou
sare, piper, boia
3 linguri faina
2 foi de dafin
3-4 linguri bulion
1 legatura patrunjel
ulei
 

Mod de preparare: 

Ardeii spalati bine, ii taiem roata la capatul cu codita si ii curatam de seminte. Ceapa curatata si spalata o tocam fin.
Punem intr-un castron carnea tocata, ceapa taiata fin, orezul spalat bine, oul, sare, piper si boia si amestecam bine de tot.
Cu o lingurita umplem ardeii cu acest amestec fara sa apasam foarte mult umplutura in ardei pentru ca nu mai are loc orezul sa creasca.

Dupa ce am umplut toti ardeii taiem cateva rondele de la 2 rosii si pe fiecare ardei punem capac o felie de rosie, dar cum eu nu am avut la indemana rosii am pus putina faina la capete si in felul acesta nu a iesit umplutura si s-a ingrosat si sosul.

Asezam ardeii umpluti intr-o cratita, punem apa cat sa nu treaca mult de ei, punem 2 foi de dafin si 2 linguri de ulei si ii punem la fiert. Daca scade apa prea mult mai completam cu apa fierbinte cam cat de mult sos vrem sa avem.
Dupa 35 de minute de cand incep sa fiarba, punem 4 linguri de bulion, sare si piper si ii mai lasam inca 15 minute la fiert, dupa care stingem focul si punem patrunjel tocat.
Eu prefer sa pun patrunjelul in farfurie peste ardei, asa se pastreaza mai proaspat aroma.

Sper sa va placa, pofta buna!

sâmbătă, 11 august 2012

MANCARE DE FASOLE BOABE CU COSTITA AFUMATA

Timp de pregatire: 20 minute
Timp de gatire: 120 minute
6-7 portii 


Ingrediente:
400 g fasole boabe
500 g costita afumata
2 morcovi
1 ceapa
telina radacina
1 pastarnac
cimbru
2 foi dafin
1 lingura bulion
1 legatura patrunjel
2-3 linguri ulei
sare
piper






Se spala fasolea si se pune intr-un vas cu apa peste noapte sa se inmoaie. Costita afumata se spala si se pune intr-un castron cu apa rece pentru 1 ora.
Fasolea se pune la fiert si dupa 10 minute de clocotit aruncam apa si punem alta fierbinte, lasam sa clocoteasca inca 10 minute dupa care schimbam iar apa, de data asta punem cca 3 litri de apa pentru ca va scadea la fiert. Se pun 1-2 foi de dafin si costita afumata in fasole si se lasa la fiert.
Cand fasolea se inmoaie putin punem legumele tocate (ceapa, morcovul, telina, pastarnacul), putin ulei si lasam sa fiarba la foc mic. Daca apa scade prea mult se completeaza cate putin cu apa fierbinte. Cand legumele se inmoaie punem 1 lingura bulion, sare, piper si putin cimbru si mai lasam 15 minute la fiert.
La final punem patrunjel proaspat tocat marunt.


vineri, 3 august 2012


CIORBA DE PERISOARE

Sunt regiuni din tara in care aceasta ciorba se gateste cu smantana sau cu bors, dar eu o prefer simpla. Reteta am invatat-o de la mama, cum de altfel majoritatea mancarurilor le prepar dupa retetele ei.

Timp pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 45 minute

6-7 portii




















Ingrediente:

2 morcovi
1 radacina pastarnac
1 radacina patrunjel
1 bucata radacina de telina
2 cepe
1 ardei gras
2-3 linguri bulion
ulei
sare
piper
patrunjel

Pentru cca 25 perisoare:
500 carne tocata amestec
1 ceapa
2 linguri de orez
patrunjel
1 ou

Preparare:
Legumele curatate, spalate si tocate marunt se pun la fiert in 3 litrii de apa. Intre timp pregatim perisoarele. Ceapa o tocam fin si o amestecam cu carnea tocata, oul, orezul spalat bine, patrunjelul tocat, sare si piper.
Le omogenizam bine, iar cu mana uda in apa rece formam perisoarele rotunde si le asezam pe un platou pentru a fi pregatite de pus in ciorbita.
Cand legumele sunt aproape fierte, dam focul mai mic si punem perisoarele la fiert. Adunam spuma care se formeaza, iar dupa 10 minute de clocotit, adaugam, bulionul si mai lasam la fiert inca 15 minute. Cand orezul din perisoare este fiert, ciorba este gata.
Daca punem rosii proaspete in ciorba, acestea trebuiesc mai intai oparite si curatate de piele, apoi tocate marunt si puse in ciorba la fiert.
La final adaugam patrunjel proaspat tocat sau leustean tocat pentru cine il prefera.
Pofta buna!